ВЪЛК

ВЪЛК

Описание:  Вълкът е свиреп хищник. Козината на вълка през зимата е гъста, по гърба е сивожълтеникава, а по корема – по-светла. През лятото тя е по-къса, по-рядка и с червеникав оттенък. Височината в холката достига 80-85 см., а отзад е по-ниско. Опашката е дълга 40-50 см., а теглото достига 40-55 кг., рядко повече. Когато стои на място, опашката виси надолу; когато бяга бързо, тя е повдигната, но никога по високо от тялото; при страх я прибира между задните крака. Вълкът има специфичен вой.

Хранене:  Вълкът се храни с разни диви  домашни животни, яде мърша, насекоми, горски плодове и др. Нормално вълка изяжда 3 кг месо, но когато е гладувал – много повече. В търсене на храна вълка може да измине на нощ по 40-70км. През зимата вълците образуват глутници, като се разпръсват във ветрило, като се стремят да обградят жертвата си. Много често глутницата се разделя, като част от нея преследва животното, а другата се стреми да направи засада. Вълкът излиза на лов привечер  и през нощта.

Размножаване: Вълците сватбуват най –често през януари - февруари. Образува семейни двойки, след като най-силния е спечелил вълчицата. Половият акт е като при кучето. Бременността трае 63-65 дни, след което ражда от 4 до 8 малки в приготвено леговище на усамотено място в близост до вода. Вълчетата са покрити с червеникавокафеникава козина и остават слепи до 14-ят си ден. Бозаят около два месеца и след това биват захранвани повърнато месо.

Следи: На дължина достигат 7,5-9 см., и ширина 5,5-6,5 см. Стъпката е продълговата с затворени предни пръсти и нокти. Дирята на вълка е стъпка в стъпка и в една линия. Кучешка е на зигзаг.

Срокове за ловуване: На вълк се ловува  целогодишно.

ВЪЛК