МУФЛОН

МУФЛОН

Описание: Мъжкият муфлон има мощни рога, които имат охлювовидна форма. В редки случай при стари женски израстват малки рогца. Лятната козина е ръждивокафява, а през зимата е по-тъмна. Коремът и вътрешната част на бедрата са жълтобели. При мъжките индивиди от двете страни  на тялото има по едно светло петно, наречено седло. Родината  на муфлона са средиземноморските острови Корсика и Сардиния от където е разселен по света. Обича скалисти места. Височината в холката достига 60 см. и тегло 35-40 кг. при мъжките.

Хранене: Муфлонът е крайно невзискателен към храната. Храни се сутрин и привечер с тревна растителност, бурени, храстова и дървесна растителност. Понякога обелва кората на дърветата. Преживно животно.

Размножаване: Сватбуват от края на септември до края на октомври. През този период мъжките водят ожесточени борби. По-силните муфлоните задържат около себе си и оплождат повече женски. Бременността продължава 5 месеца и женската ражда през март-април едно, а понякога 2 агънца.

Развитие на рогата: Развитието на рогата започва през четвъртия месец. Рогата на едрия мъжки муфлон, мерени по извивките, достигат над 80- 85 см. и са набраздени /фино и по-едро/, а ясно очертаните прищъпвания с остри ръбове по които се определя възрастта. Рогата на муфлона са кухи и не опадват.

Следи:  Стъпката на муфлона е обикновено с отворени отпред копитца. Дължината им достига 5-6 см., а на ширина 3-4 см. Крачката му е средно 35 см.

На муфлон се ловува подборно.

Срокове за ловуване: Мъжки трофейно зрели – целогодишно, мъжки и женски – от 1 септември до 31 януари.

МУФЛОН