КАФЯВА МЕЧКА

КАФЯВА МЕЧКА

Описание: Мечката е едро и внушително животно. На дължина достига 2-2,5 м., а теглото и е 150-250 кг. в редки случаи до350 кг. Цветът на козината е тъмнокафяв до кафявожълт. Има къса опашка /8-10см./ и къси заоблени уши. Стъпалата на краката й са голи и стъпва на цяло стъпало.  Задните й крака са по-дълги, което й позволява да се движи лесно нагоре. Ноктите са дълги, яки и не се скриват, те дават възможност да се катери по дървета и скали, а също така да напада други животни. Силно развити са слуха и обонянието, а зрението е по-слабо. Обича да се къпе.  

Хранене: Мечката е всеядно животно. Храната на мечката е – пъпки, гъби, насекоми, ягоди, малини, къпини, боровинки, жълъди, диви круши и киселици. Тя обича меда, яде жаби и мърша, лови и риба. Нанася щети на ниви засяти с овес и царевица. Мечка, която е яла месо, се настървява да търси месна храна и се нарича стръвница. За мечката не представлява затруднение да нападне едро домашно животно и да го разкъса. Храни се привечер и нощем.

Размножаване: Сватбуването на мечката е през май - юни. Бременността продължава 7 месеца и през януари, по време на зимния сън, женската ражда 1-2 слепи мечета. Те тежат от 300 до 500 грама, покрити с редки косми. Майката ги кърми 5 месеца, и напускайки бърлогата укрепват много бързо. Малките остават с майката почти две години. Мечката ражда веднъж на 2 години.

Особености: В местата с умерен климат с умерен климат , какъвто е у нас, мечката не спи зимен сън. Само през много студени  снежни тя се прибира в леговището си и се намира в особено полусънно състояние. Онези мечки, които не са натрупали необходимия запас от подкожни тлъстини, изобщо не лягат.

Следи: Задните стъпки приличат на стъпките от бос човешки крак с ясно видими пръсти и нокти, а ходилото е голо. Предната лапа се отпечатва само част от нея.

Мечката е забранена за лов, само в случаи, когато мечката е доказана стръвница, МЗХ съгласувано с МОСВ издава разрешително за отстрел.

КАФЯВА МЕЧКА