БЛАГОРОДЕН ЕЛЕН

БЛАГОРОДЕН ЕЛЕН

Описание: Еленът е мощно и красиво горско животно. През лятото козината е червенокафява, а през зимата сивокафява. Коремът и задницата около опашката /20-25см/ е мръснобяла до кремава и образува т. нар. „огледало”. Височината при холката /височина на тялото при предните крака/ достига 1,20 до 1,50 м., теглото при мъжките достига до 220 кг, а при кошутите до 120 кг. Еленът сменя козината си пролет и есен – това се нарича „линеене”. Мъжките елени имат плътни рога, които сменят всяка година.

Хранене:  Еленът е преживно животно. Храни се с трева, листа, пъпки , гъби, ягоди, къпини, плодове, житни храни, картофи, цвекло и др. При тежки зими бели кората на млади дръвчета. Елените се хранят привечер, през нощта и рано сутрин, а през останалото време почиват ипреживят.

Размножаване: Кошутите са  полово зрели на 2 години, а мъжките са годни да оплождат след 3 –ата година, всъщност участват в размножаването след 5 - 6 – та година. Брачният период /„сватбуване”/ започва края на август началото на септември и продължава един месец. Силните рогачи събират около себе си 4 - 5, а някога и повече кошути, които ревниво пазят, докато ги оплодят. По време на сватбуването мъжките реват и водят люти битки с други рогачи, като почти не се хранят и пият само вода и се калят. Бременността на кошутите продължава около 8 месеца и в края на май и началото юни раждат по 1, рядко по 2 теленца, които бързо укрепват.

Развитие на рогата: В зависимост от възрастта на елена рогата му се изменят по форма и големина. Първите рога се появяват в края на първата година под формата на пънчета, след което се образуват като шипове, които опадват след навършване на две години. Силните рогачи сменят рогата през февруари- март, а по слабите през април, май. Новите рога израстват за около 4 месеца, като те са покрити добре кръвоснабдена кожица, която впоследствие изсъхва. Рогачите търкат рогата си по дърветата и обелват сухата кожа. Възрастта на елените се определя по износването на зъбите, а не по шиповете на рогата.

Следи: Стъпката на рогача достига 7 – 10 см. на дължина и е широка 6 – 7 см., а крачката достига до 70 – 75 см. При женската стъпката е дълга до 7 см. и широка около 5 см., а крачката е до 50 см.. Задните копитца на елена са разположени високо и се отпечатват само при бърз бяг.

На благороден елен се ловува подборно и с нарезно ловно оръжие.

Срокове за ловуване: мъжки и приплоди – от 1 септември до 31 януари, женски – от 1 октомври до 31 декември.

БЛАГОРОДЕН ЕЛЕН