+359 888 787 302
Работно време: Понеделник - Неделя от 08:00ч. до 22:00ч.
Обадете се за информация +359888787302
Ловът на гургулица – разрешен за българските ловци и тази година

По традиция ловът в България стартира във втората събота на месец август, като тази година той започва на 13 август 2022 г. Сезонът започва с лов на пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. За трета поредна година, за разлика от другите европейски държави, българските ловци, благодарение на усилията на държавата, ще могат да ловуват на гургулица, като дневната норма за отстрел е до 8 бр., уточняват от МЗм. По искане на Европейската комисия от тази година започна и мониторинг на този вид в страната ни.
И през тази година по време на ловните излети редовно ще се извършват проверки от страна на отговорните институции за спазването на правилата за безопасност по време на лов, мерките за биосигурност, противопожарните правила за опазване и защита на горските територии.

Повече информация за гургулицата като дребен дивеч:

Гургулицата има охренокафяв гръб, с черни ръбове на перата. Гърдите са бледожълти, а от двете страни на шията има черни  и бели ивици. Опашката е тъмна с бяла ивица. Прелетна птица. Храни се със семена на разни диви и културни растения, но особено много обича семената на маслодайните. Гнезди  по дърветата в нискостъблените гори в близост до обработваеми земи. Мъти 2 пъти в годината, снася по 2 яйца, които мъти 13-14 дни. Редовно посещава водоизточници. Лети сравнително бързо и високо.

На гургулица се ловува от втората събота на август до 30 ноември.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *